A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Фінансова спроможніть громад Чернігівської області

Дата: 27.02.2019 14:42
Кількість переглядів: 711

Експерти з фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International) проаналізували бюджетні показники 665 ОТГ у розрізі всіх 24 областей.

Оцінка виконання показників місцевих бюджетів 665 ОТГ, які мають прямі міжбюджетні відносини з державних бюджетом, проводилася за чотирма показниками:

  1. власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ);
  2. рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);
  3. питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);
  4. капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців відповідної ОТГ).

Фото без опису

Попередньо експерти звертали увагу на критерії, які можуть розглядатися, як ті, що сприяють формуванню спроможних громад:

  • чисельність громади не повинна бути меншою, ніж 5-7 тис. жителів;
  • питома вага базової дотації – не більше 30% від суми власних доходів;
  • витрати на утримання управлінського апарату – не більше 20-25% від обсягу власних доходів громади.

Фінансовий ресурс при формуванні спроможних громад є найбільш визначальним критерієм, який забезпечить сталий розвиток громад.

Чернігівська область в цьому аналізі виглядає таким чином:

За підсумками 2018 року середній показник надходжень власних доходів на 1-го мешканця по 37-ми ОТГ Чернігівської області збільшився на 1071,7грн (+36,7%) та склав 3989,1грн (у тому числі: по 16-ти ОТГ, утворених у 2015-2016 роках цей показник зріс на 19,6% та становить 3896,7грн, а пo 21-й утвореній у 2017 році – майже у 3,2рази і становить 4050,5грн).

Серед ОТГ області 21 громада отримує з державного бюджету базову дотацію, вісім перераховують реверсну дотацію.

Рівень дотаційності існуючих громад є не високим – найвищий показник у Іванівській громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 20,1%.

Найбільша питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без урахування трансфертів) припадає на бюджет Плисківської ОТГ – 41,9 %, найменша – на бюджет Гончарівської ОТГ – 11,9 %.

Середній розмір капітальних видатків на 1-го мешканця (без урахування власних надходжень бюджетних установ) по 37-ми ОТГ області склав 933,3 грн.

Найбільше капітальних видатків у розрахунку на мешканця було проведено у Батуринській ОТГ – 2222,8 грн, найменше з бюджету Варвинської ОТГ  – 464,9 грн.

Експерти вважають, що одним із оптимальних варіантів подальшого розвитку для громад із низькими показниками фінансової спроможності та демографії є їх приєднання до інших територіальних громад та створення більшої за площею і чисельністю ОТГ. Навіть за умови відсутності у такої ОТГ на поточний момент економічних перспектив для розвитку, таке об’єднання дасть можливість оптимізувати територіальну структуру місцевих рад, підвищити ефективність управління територією, покращити інвестиційну привабливість (за рахунок наявності більшої території та більшої кількості трудових ресурсів) та підвищити рівень доцільності капіталовкладень у територію.

Фото без опису

Фото без опису

Матеріал за підсумками виконання місцевих бюджетів за 2018 рік, на підставі даних Міністерства фінансів України, Державної казначейської служби України, Державної статистичної служби України, даних веб-порталу openbudget.gov.ua експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора