A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Щодо заборони спалювання сухої трави, залишків сухої рослинності, листя та сміття

Дата: 22.07.2019 09:10
Кількість переглядів: 1798

Фото без опису

По всій території нашої країни громадяни продовжують бездумно та безконтрольно спалювати на власних присадибних ділянках сміття, сухе листя та чагарники, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природніх екосистемах.


Ігнорування громадянами правил пожежної безпеки при спалюванні сміття і сухої рослинності, необережному поводженні з вогнем під час перебування на відкритих територіях, біля торфовищ та у лісопаркових масивах призводить до різкого зростання кількості пожеж у екосистемах. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, пошкодження нижніх частини дерев, кущів та верхніх частин коріння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.

В Талалаївському районі сталось 30 пожежі, з них: 9 - в житловому секторі, 20 - в екосистемах,  1  - на транспорті. Минулого року за аналогічний період  було 25 випадків.

04 липня на відкритій території Ніжинського району біля с. Кукшин сталася пожежа торфу на площі 2 га. Причина - необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

14 липня, на відкритій території біля м. Корюківка сталася пожежа сухої трави на площі 5 га. Причина - необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

А вже 16 липня, знову сталася пожежа торфу уже в Ічнянському районі біля с. Монастирище на площі 1 га. Причина - необережне поводження з вогнем невстановленої особи.

 

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність (ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків") та кримінальна (ст. 245 КК України "Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу"). Порушення вимог ст. 77-1 КУпАП "Самовільне випалювання рослинності або її залишків", відповідно до ст. 242-1 КУпАП, не відноситься до компетенції ДСНС України, а входить до повноважень органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а ст. 245 КК України відноситься до компетенції органів внутрішніх справ.

Дії по самовільному спалюванню сухої трави є порушенням вимог Законів України "Про охорону атмосферного повітря" (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки. Адже за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф - на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора