A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Освітня конференція  Талалаївської об’єднаної територіальної громади – "Нова Українська школа: реалії та виклики"

Дата: 30.08.2019 15:55
Кількість переглядів: 831

Фото без описуВ Талалаївській ЗОШ, 29 серпня, пройшла традиційна конференція освітян територіальної громади. Присутні учасники обговорювали практичну реалізацію Нової Української школи, підводили підсумки попереднього та плани на новий навчальний рік.

З вступним словом виступив голова об’єднаної громади Юрій Величко. Він розповів про показники розвитку освітньої галузі за попередні роки та відзначив, що більшість з них мають позитивну динаміку. Зокрема, це покращення матеріально-технічного забезпечення освіти, здобутки учнів та педагогів на обласному та всеукраїнському рівнях, посилена увага до проблем учительства і здоров’я учнів.

Фото без опису

Юрій Євгенович впевнений, що реальні зміни в освіті не відбудуться, якщо їх не буде впроваджувати мотивований кваліфікований вчитель із високим суспільним статусом і належною заробітною платою.

"Користуючись нагодою, щиро вітаю всю педагогічну громаду зі святом – з початком нового навчального року, Днем знань. Зичу всім нам мудрості, миру і злагоди у житті, родинного затишку та віри в щасливе майбутнє", - такими словами закінчив свій виступ голова об’єднаної громади.

Фото без опису

 - Нова українська школа в часі: нові стандарти, цілі, практична реалізація. Інший зміст освіти, методика навчання та освітнє середовище – такі основні складові Нової української школи.

У новій школі суттєво змінилась роль вчителя. Адже для сучасних дітей учитель вже не є єдиним джерелом знань. У сучасних умовах підсилюється висока роль учителя як партнера у вихованні особистості. Український вчитель має навчатися і удосконалюватися. Отже, перед нами постали надзвичайно важливі завдання по приведенню системи освіти у відповідність із сучасними вимогами. Від розв’язання цих проблем залежить майбутнє держави, нації і кожного громадянина. Саме з цих позицій я спробую виділити і проаналізувати окремі важливі аспекти освітянської діяльності та основні тенденції розвитку освіти в Талалаївській ОТГ, з цих слів розпочала свій виступ начальник відділу освіти, молоді та спорту Оксана Плюта.

 

Освіта Талалаївської селищної ради перетворюється на інноваційне середовище, в якому учні отримуватимуть навички та вміння самостійно здобувати знання і застосовувати їх у практичній діяльності.

Починаючи з 2018-2019 навчального року змінений формат Нового освітнього простору – це комплексний та креативний підхід до відновлення закладів освіти.

Сформована модель навчально-виховних об’єднань у баченні МОН України:

  • Опорний заклад-юридична особа. Керівник-директор опорного закладу, заступники, психолог опорного закладу, соціальний педагог опорної школи тощо. Основна робота локалізована у опорній школі.
  • Філії – заклади І та І-ІІ ступенів. Не юридична особа.
  •  Керівники-завідувачі філій.
  • Документи про освіту видаються опорним закладом.

У 2018-2019 навчальному році навчання здійснювалося 93 педагогічними працівниками. Використано варіативну складову навчального плану для підсилення предметів, викладання спецкурсів, підготовки до ДПА (ЗНО).

Питання щодо покращення надання освітніх послуг систематично розглядалися на нарадах керівників закладів освіти.

На перспективу 2019-2020 н.р. у мережі закладів освіти значних змін не передбачається.

- Кількість учнів - 692;

- Кількість класів – 42.

Станом на 1 вересня 2019 року передбачається:

- 3 заклади дошкільної освіти (174 вихованці);

- 3 заклади загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів;

- 2 заклади позашкільної освіти (498 здобувачів освіти).

Рішенням Талалаївської селищної ради від 7 серпня 2019 року «Про призупинення функціонування Понорівського ЗДО «Казковий»» надано дозвіл на призупинення роботи дитячого садка у зв’язку з відсутністю дітей дошкільного віку із вересня 2019 року.

 

По сільським садочкам перевантажень не спостерігається. Тенденція до зменшення населення, міграція населення призводить до зменшення кількості дітей дошкільного та шкільного віку у сільській місцевості. Відкриття додаткових груп у сільських садочках у 2019 році не планується.

У Талалаївському ясла-садку «Сонечко» проведено капітальний ремонт веранд та утеплення фасаду, заміну вхідних дверей, ремонт санвузлів, ремонт музичного залу (поклейка шпалер, фарбування панелей і дверей), фарбування ігрових майданчиків, замінено лінолеум підлоги в ясельній групі, ремонт групових кімнат, ремонт роздягалень і коридорів у ясельних групах, встановлено пожежну сигналізацію встановлено пожежну сигналізацію в ясла-садок «Сонечко» використано139 тис.грн.. Для ремонту було виділено та освоєно коштів з державного та місцевого бюджетів 905,350 тис. грн.

У Красноколядинському ЗДО «Дзвіночок» проведено поточний ремонт будівлі закладу на суму 7 тис. грн.: побілка фасаду, кухні, кочегарки, фарбування ганку та фундаменту. Планується капітальний ремонт покрівлі закладу, на що передбачено             100 тис.грн. із місцевого бюджету.

У Липівському ЗДО «Малятко» за кошти місцевого бюджету проведено ремонт ігрового майданчика (1500 грн.), встановлено витяжну шафу та зроблено ремонт кухні (2000 грн.), поточний ремонт приміщення закладу (3280 грн.), придбано кухонний інвентар (800 грн.), бойлер (3600 грн.) та кольоровий принтер (6500 грн.).

 

         Аналіз успішності показує, що середній показник відсотку здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти Талалаївської селищної ради, які навчаються на „10-12” балів становить 11% (77 учнів). Що на 4% більше минулого навчального року. Вищий за середній показник має.: Талалаївська ЗОШ  І-ІІІст - 15% (65 учнів), нижчий- Липівська ЗОШ І-ІІІ ст. 9%(7 учнів), Красноколядинська ЗОШ І-ІІІ ст. 8% (5учнів), у Понірській філії І-ІІ ступенів таких здобувачів освіти немає.

Середній показник відсотку здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти Талалаївської селищної ради, які навчаються на „7-12” балів становить 35% (239учнів), що на7% більше у порівнянні з минулим роком.

Вищий за середній показник має Талалаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів 47% (201 учень). Нижчий за середній мають Красноколядинська ЗОШ І-ІІІ ступенів 25% (16 учнів), Липівська ЗОШ І-ІІІ ступенів 22% (20учнів.),Понірська філія І-ІІ ступенів 13% (2 учні).

         Середній показник відсотку здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти Талалаївської селищної ради, які навчаються на „ 4-6” балів становить 59% (82 учені), це на 50% більше у порівнянні з минулим роком. Вищий за середній показник має Красноколядинська ЗОШ І-ІІІ ступенів 67% (44 учні), нижчий за середній мають Липівська ЗОШ І-ІІІ ступенів 13% (3учні), Талалаївська ЗОШ І-ІІІ ступенів 3% (12 учнів), у Понірській філії І-ІІ ступенів таких здобувачів освіти немає.

        У Талалаївській ЗОШ І-ІІІ ступенів 1здобувач освіти (0,2%) навчається на „1-3” бали  у інших закладах освіти такі учні відсутні.

11клас у 2018-2019 навчальний рік закінчило 43 здобувачі освіти, що на 4 більше ніж у минулому році, з них отримали свідоцтва  про повну загальну середню освіту

-звичайного зразка 39 ,

-з відзнакою – 4 здобувачі освіти Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ст.

 (золота медаль 2, срібна медаль 2) 

9 класів закінчили 64 учнів, з них отримали свідоцтва про базову загальну середню освіту звичайного зразка 60 учні, з відзнакою – 4 учні Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ст.

 

Оксана Петрівна окреслила основні напрямки розвитку освіти громади:

 

  • Інклюзивна освіта – реалії сьогодення та перспективи розвитку
  • Профільне навчання у старшій школі: нове бачення та підходи
  • Підвищення престижності та суспільної ролі вчителя – постійна турбота місцевої влади
  • Нові акценти, пріоритети у змісті методичної роботи
  • Інтелектуальний капітал сучасної школи - обдарована дитина
  • Розвиток виховної системи в умовах реформування освіти
  • Психологічна служба
  • Позашкільна освіта, як дієвий засіб виховання
  • Оздоровлення
  • Харчування
  • Інформаційно-комунікаційні технології в контексті сучасного розвитку освіти
  • Оснащення шкіл комп’ютерною технікою.
  • Забезпечення підвезення
  • Матеріально-технічні умови. Створення умов для розвитку якісної освіти
  • Забезпечення підручниками
  • Результативність запровадження інновацій в ЗО

 

Завершилась конференція нагородженням педагогів об’єднаної громади грамотами, подяками департаменту освіти обладміністрації та селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора