A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Програма забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет жителів Талалаївської селищної територіальної громади на 2021 рік

Дата: 11.01.2021 15:02
Кількість переглядів: 1376

Додаток 4 до рішення 3 сесії 8 скликання

Талалаївської селищної ради від 23.12.2020р 

№16-3/VIII

 

ПРОГРАМА

Забезпечення препаратами інсуліну  хворих на цукровий діабет жителів Талалаївської селищної  територіальної громади  на 2021 рік 

 

I.ПАСПОРТ

Програми забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет жителів Талалаївської селищної територіальної громади  на 2021 рік

1.

Ініціатор розроблення Програми

Талалаївська селищна рада

2.

Назва розпорядчого документа при розробленні Програми

-

3.

Розробник Програми

Талалаївська селищна рада 

4.

Співрозробники Програми

-

5.

Відповідальні виконавці Програми

Талалаївська селищна рада

 

6.

Учасники Програми

ТОВ «Ліки України»

7.

Термін реалізації Програми

2021 рік

8.

Орієнтований обсяг фінансування Програми, 

 624,2 тис.грн

8.1.

в тому числі:

- коштів селищного бюджету;

- коштів обласного бюджету;

- коштів державного бюджету;

- кошти інших джерел.

 

500,0 тис.грн.

124,2 тис.грн.

  

 

 

II. Проблеми, на розв’язання яких спрямована програма

     Цукровий діабет – глобальна медико-соціальна і гуманітарна проблема XXI століття, яка торкнулася сьогодні все світове співтовариство. Ще двадцять років тому кількість людей у всьому світі з діагнозом «цукровий діабет» не перевищувало 30 млн. Сьогодні діабет хворіє понад 285 млн. осіб, а до 2030 року, за прогнозом Міжнародної федерації діабету (IDF), їх число може збільшитися до 438 млн.

     Цукровий діабет – тяжке хронічне прогресуюче захворювання, яке потребує медичної допомоги протягом усього життя хворого. Діабет характеризується розвитком серйозних ускладнень, що потребують дорогого лікування, є однією з основних причин передчасної смертності. При цьому діабет невпинно молодшає, кожен рік вражаючи все більше людей працездатного віку.

     За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кожні 10 секунд у світі помирає 1 хворий на цукровий діабет, тобто щорічно помирає понад 3 млн. осіб – більше, ніж від Сніду і гепатиту разом узятих. При цьому діабет часто не згадується як безпосередня причина смерті у тих випадках, коли до летального результату призводить одна з його пізніх ускладнень, як інфаркт міокарда, інсульт або ниркова недостатність. За цими сухими цифрами стоять долі конкретних людей і безліч особистих трагедій.

     Надзвичайна небезпека діабету визнана сьогодні всім міжнародним співтовариством. У грудні 2006 року Організація Об'єднаних Націй на своїй 61-ї сесії Генеральної асамблеї прийняла спеціальну резолюцію №61/225 по цукровому діабету, в якій визнала діабет важким хронічним захворюванням, що представляє серйозну загрозу не тільки для добробуту окремих людей, але і для економічного і соціального добробуту держав і всього світового співтовариства.

      На території Талалаївської селищної територіальної громади проживає 53 чоловік хворих на цукровий діабет та  які потребують інсулінотерапії.

     Актуальність   прийняття Програми зумовлена потребою у невідкладному вжитті  заходів для пільгового забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет.

    Для забезпечення реалізації Програми передбачається виділення цільових коштів, виходячи з фінансових можливостей бюджету ОТГ.

  Законодавчими  підставами  для виконання Програми є закони України: «Про місцеве самоврядування в Україні»,  «Основи законодавства України про охорону здоров’я»,  постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 року № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», від 05 березня 2014 року №73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну», від 23 березня 2016 року №239 «Деякі питання відшкодування вартості препаратів інсуліну»

 

III. Мета програми

Метою програми є своєчасне та  стовідсоткове   забезпечення  препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет, зниження рівня захворюваності, зменшення ускладнень, збільшення тривалості та поліпшення якості життя хворих на цукровий діабет.

 

IV. Шляхи розв’язання проблеми, обсяги та джерела фінансування, строки виконання Програми

 

Ухвалення Програми забезпечить підвищення ефективності заходів, спрямованих  на:  пільгове забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет, запобіганню та зниженню інвалідності, смертності, збільшення тривалості та поліпшення життя хворих на цукровий діабет шляхом своєчасного та стовідсоткового забезпечення препаратами інсуліну. 

     Основними завданнями Програми є: виділення необхідних коштів з бюджету   Талалаївської селищної територіальної громади на  пільгове  забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет жителів громади.

Фінансування заходів на виконання Програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів  бюджету громади шляхом перерахування на рахунок ТОВ «Ліки України».

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету та субвенції з обласного бюджету.

Обсяг коштів на 2021 рік становить 624,2 тис. грн., і може змінюватись при внесенні змін до місцевого бюджету.

Строк реалізації програми до 31 грудня 2021 року.

 

V. Напрями діяльності та заходи Програми

Зміст

заходів

Строк виконання

заходу

Виконавці

Джерела фінансування

Обсяги фінансування,  (грн.).

Очікуваний результат

2

3

4

5

6

7

Виділення коштів на  пільгове  забезпечення препаратами інсуліну хворих на цукровий діабет жителів громади

 

2021

 

Талалаївська селищна рада

 

Обласний бюджет

Бюджет громади

 

124 200

 

500 000

Змога своєчасно і в повному об’ємі інсулінозалежним хворим отримувати безкоштовно препарати інсуліну

 

VI. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється в межах асигнувань, передбачених в селищному бюджеті та наданих у вигляді субвенції з Обласного бюджету.

Координацію і відповідальність за виконанням Програми здійснює виконавчий комітет селищної ради, який щорічно звітує перед депутатським корпусом селищної ради.

Контроль за виконанням Програми здійснює постійна депутатська комісія з питань планування фінансів, бюджету, соціально – економічного розвитку, промисловості, підприємництва та сфери послуг.

Виконання програми здійснюється шляхом реалізації її заходів і завдань виконавцями, зазначеними у даній Програмі.

 

Секретар селищної ради                                              О.Ф.Ценцеря


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора