Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Звернення до жителів громади!!!

Дата: 23.07.2024 15:14
Кількість переглядів: 58

Для кожного громадянина громади відомо, що біля села Липове здійснювалося видобування торфу, поклади якого ще залишаються на всій ділянці протікання річки Ромен, також біля сіл Понори, Грицівка, Красний Колядин, Рябухи. Через необережність, навмисні дії щодо спалювання сухої рослинності чи розведення багаття, де начебто вогонь погашено, через деякий час відбувається торф'яна пожежа.

Фото без опису

Торф'яна пожежа – неконтрольований процес димного горіння торфу внаслідок природного або штучного загоряння.

Фото без опису

Через недостатню кількість окисника повне згоряння на торфовищі не відбувається. На швидкість згоряння торфу не впливають ні вітер, ні інші добові зміни погоди. Тому пожежі можуть тривати тижнями та місяцями. Оскільки у склад торфу входять сполуки, які згоряють повільно, то при пожежі виділяється значна кількість отруйного чадного газу і твердих та рідких продуктів піролізу.

Фото без опису

Торф'яну пожежу можна подолати тільки ретельним перемішування тліючого торфу з великою кількістю води або снігу. Вибір способів гасіння пожежі залежить від площі пожежі, глибини залягання торфу, наявності поблизу водойм, під'їзних шляхів, наявної техніки і засобів для гасіння, рельєфом місцевості. Гасіння розпочинається з обкопування території огороджувальними канавами. Якщо ділянка загоряння торфу невелика, то спеціальні стволи вводяться на глибину горіння торфу і через них подається вода.

 

Саме 22 липня біля села Корінецьке на місці пожежі торфу працювали два підрозділи ДСНС із селищ Талалаївка та Срібне. У підмогу рятувальникам став той факт, що горіння відбувалося на відстані до 100 м від річки, завдяки мотопомпі відбувався забір води. Інша справа, якби це було не поруч з річкою, напевно, гасіння тривало б не один день, адже необіхдна велика кількість води. І кому від цього добре???

Фото без опису

У зв’язку з цим, рятувальники вкотре звертаються до населення, в тому числі під час постійних рейдових відпрацювань сіл громади, з проханням не спалювати суху рослинність, дотримуватися правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем в житловому секторі, під час перебування у лісових масивах, на відкритих територіях, біля торфовищ та полів. Батьки розповідайте це своїм дітям.

 

 

Начальник Прилуцького РУ

ГУ ДСНС у Чернігівській області                                      Андрій ТКАЧЕНКО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора