A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Програма забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської об’єднаної територіальної громади на 2018 - 2022 роки

Дата: 02.01.2019 11:30
Кількість переглядів: 2573

 

 

 

Програма

забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської об’єднаної територіальної громади

на 2018 - 2022 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

 

 

 

Назва розділу

 

Стор.

1.

Паспорт Програми забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської селищної ради  на 2018 - 2022 роки.

 

2

2.

Визначення кола проблемних питань, на розв’язання яких спрямована Програма.

 

3-4

3.

Мета і завдання Програми.

4-5

4.

Напрямки виконання Програми.

5-6

5.

Фінансове та ресурсне забезпечення Програми.

6

6.

Перелік нормативно-правових актів у площині забезпечення пожежної безпеки.

 

6

7.

Очікувані результати виконання Програми.

6-7

8.

Координація та контроль за ходом виконання Програми.

7

Додаток:

1. Ресурсне забезпечення Програми забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської об’єднаної територіальної громади на 2018-2022 роки.

 

8

2. Видатки, що фінансуються з селищного бюджету на виконання заходів, передбачених Програмою забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської об’єднаної територіальної громади на  2018-2022 роки.

 

 

 

9-16

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Паспорт

Програми забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської селищної ради на 2018-2022 роки

 

1

Ініціатор розроблення програми

Талалаївська селищна рада

2

Дата, номер і назва розпорядчого документа органу виконавчої влади про розроблення програми

Кодекс цивільного захисту України, Постанова Кабінету Міністрів України від 30.09.2015 № 775 "Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій", обласна програма забезпечення пожежної безпеки на території Чернігівської області на 2016-2020 роки

3

Розробник програми

Талалаївський районний сектор Управління Держаної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області

4

Співрозробники програми

Талалаївська селищна рада

5

Відповідальний виконавець програми

Талалаївська селищна рада, Талалаївський районний сектор Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області

6

Учасники програми

Талалаївська селищна рада, Талалаївський районний сектор Управління Держаної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області

7

Термін реалізації програми

2018-2022 роки

8.

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконання програми

 

Селищний

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

коштів селищного бюджету

1110,78 тис. гривень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Визначення кола проблемних питань,

на розв’язання яких спрямована Програма

 

Стан забезпечення пожежної безпеки населених пунктів та об’єктів різних форм власності знаходиться в прямому зв’язку з соціально-економічними процесами, що відбуваються в суспільстві. З кожним роком збільшуються матеріальні збитки від пожеж, які все частіше загрожують життю і здоров’ю людей.

Гострота проблеми забезпечення пожежної безпеки території Талалаївської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) характеризується наступними аналітичними висновками.

За п’ять останніх років виникло 65 пожеж, на яких загинуло 3 особи. В житловому секторі виникло 41 пожежа (63% від загальної кількості пожеж). Вогнем знищено і пошкоджено 39 будівель та споруд, 6 одиниць техніки. Щорічні економічні втрати від пожеж, в середньому сягають більше 230 тисяч гривень. На території громади в середньому кожні 27 днів виникає пожежа.

При збереженні існуючих тенденцій минулих років в найближчі роки можна очікувати подальше зростання кількості пожеж, випадків загибелі і травмування людей на них.

Найбільше пожеж сталося по причині необережного поводження з вогнем, –

28 випадків, а це 43% від загальної кількості пожеж, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації електроустановок – 9, порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей – 8, порушення ППБ при експлуатації електропобутових приладів – 3, необережність під час куріння – 2, дитячі пустощі з вогнем – 1, підпал – 12, інші – 2,

         Змінити ситуацію, яка сталася, можливо лише шляхом підвищення рівня інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення, забезпечення належного фінансування масово-профілактичних заходів, виготовлення і розповсюдження матеріалів наочної пропаганди з питань пожежної безпеки, проведення на об’єктах роботи щодо попередження, своєчасного виявлення та реагування на пожежі та інші події.

Для громади характерне розташування по всій її території розрізнених населених пунктів, які знаходяться на значній відстані одне від одного. Тому однією з актуальних проблем на сьогоднішній день залишається організація пожежогасіння в сільській місцевості.

Внаслідок реформ ліквідована наявна раніше пожежна команда, яка утримувалися за рахунок коштів сільськогосподарського підприємства (ТОВ «Красноколядинське»), тому питання пожежогасіння в сільських населених пунктах повністю лягли на підрозділ ДСНС. Разом з тим, враховуючи, що останній дислокується в смт. Талалаївка, відстань від якого до окремих населених пунктів складає 20-25 км, час прибуття пожежного підрозділу до місця пожежі збільшується до 25-30 хвилин, що призводить до значних матеріальних збитків.

Взагалі на території району не залишилось боєздатних протипожежних формувань різних форм власності.

Також викликає занепокоєння стан протипожежного захисту на об’єктах з масовим перебуванням людей. Якщо загальноосвітні заклади майже в повній мірі забезпечені первинними засобами пожежогасіння, сертифікованими вогнегасниками, які періодично проходять технічне обслуговування, проведено перевірку електрогосподарства, то практично жоден об’єкт культури не забезпечений вогнегасниками згідно норм належності, це стосується й технічне обслуговування наявних засобів. Електрогосподарство в дуже поганому стані, на жодному об’єкті автоматична пожежна сигналізація несправна, або взагалі відсутня, що не дасть змогу виявити пожежу на її початковій стадії, відсутній блискавкозахист, на об’єктах не проводиться вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій.

В останні роки значно погіршився стан протипожежного водопостачання в населених пунктах Талалаївської ОТГ, особливо критична ситуація у зимовий період, адже в більшості населених пунктах забір води пожежним автомобілем не можливий. Залишаються несправними 9 пожежних водоймищ, 20 водонапірних веж.

Приведений аналіз стану пожежної безпеки на території Талалаївської ОТГ свідчить про наявність проблем, які потребують негайного вирішення.

Соціальне значення проблеми, пов'язаної із забезпеченням пожежної безпеки на території Талалаївської ОТГ, зумовлює необхідність як централізованого бюджетного фінансування, так і виділення коштів з селищного бюджету на виконання цієї Програми.

В даних умовах проведення заходів, спрямованих на покращання протипожежного захисту населених пунктів і об'єктів, набуває особливої актуальності.

 

3. Мета і завдання Програми

Мета Програми

 

Метою Програми є забезпечення захисту населення, навколишнього природного середовища, об'єктів з масовим перебуванням людей та населених пунктів від пожеж, збереження здоров’я людей, підвищення рівня протипожежного захисту на території Талалаївської ОТГ та створення сприятливих умов для реалізації державної політики у сфері пожежної безпеки.

 

Завдання Програми

        Мета Програми може бути досягнута шляхом вирішення наступних завдань:

 

-   комплексного поетапного вирішення проблемних питань у сфері пожежної безпеки шляхом впровадження організаційних засад функціонування системи протипожежного захисту, підвищення ефективності управління з боку органів місцевого самоврядування з питань забезпечення пожежної безпеки;

-   створення єдиної системи забезпечення пожежної безпеки на території Талалаївської ОТГ та її розвиток;

-   розроблення організаційних та практичних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки в населених пунктах та об’єктах різних форм власності, розташованих на території Талалаївської ОТГ;

-   удосконалення та підвищення ефективності роботи, пов’язаної із забезпеченням пожежної безпеки на території Талалаївської ОТГ;

-   посилення державного нагляду за станом пожежної безпеки на об’єктах різних форм власності та в населених пунктах Талалаївської ОТГ;

-   інформаційне забезпечення органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і населення з питань пожежної безпеки;

-   залучення до розв'язання проблеми пожежної безпеки додаткових джерел фінансування, не заборонених законодавством.

 

  1. Напрямки виконання Програми

 

Проведення профілактичної роботи по попередженню виникнення пожеж, випадків загибелі та травмування людей на них, в тому числі:

-   організація та проведення шкільних, турів щорічного Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежних;

-   організація та проведення змагань з пожежно-прикладного спорту серед юнаків, присвячених пам’яті В. Кубрака;

-   організація та проведення в загальноосвітніх школах та дитячих навчальних закладах конкурсу "На кращий дитячий малюнок з протипожежної тематики";

-   виготовлення наочних матеріалів з попередження виникнення пожеж і недопущення нещасних випадків та розміщення їх на об’єктах з масовим перебуванням людей, закладах освіти, під’їздах багатоквартирних житлових будинків.

    Здійснення практичних заходів, в тому числі:

-   обладнання будинків та споруд пристроями захисту від блискавок;

-   проведення замірів опору ізоляції електричних мереж та ревізії пристроїв захисту від блискавок;

-   обладнання будинків та споруд системами пожежної автоматики;

-   ремонт систем пожежної автоматики;

-   підтримання в працездатному стані систем пожежної автоматики шляхом здійснення їх технічного обслуговування;

 -  виведення сигналів від систем пожежної автоматики на пульти пожежного та техногенного спостереження;

-   забезпечення будинків, приміщень та споруд первинними засобами пожежогасіння;

-   підвищення вогнестійкості будинків та споруд шляхом обробки конструкцій вогнетривкими сумішами;

-   збільшення кількості підрозділів місцевої та добровільної пожежної охорони в населених пунктах, що сприятиме створенню умов для розширення у майбутньому зон (територій) обслуговування добровільними протипожежними формуваннями;

-   приведення пожежних водоймищ, водонапірних веж в працездатний стан та у відповідність вимогам нормативно-правових актів.

 

5.      Фінансове та ресурсне забезпечення Програми

 

Фінансування заходів Програми здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Орієнтовні обсяги видатків селищного бюджету на фінансування Програми на 2018-2020 роки наведені в додатках 1, 2.

Обсяги видатків на реалізацію заходів, визначених Програмою, можуть щорічно коригуватись відповідно до затверджених показників на відповідний рік, виходячи із фінансових можливостей селищного бюджету.

Талалаївська селищна рада самостійно визначає обсяг коштів, що можуть бути виділені з селищного бюджету для реалізації заходів, визначених Програмою.

 

6.      Перелік нормативно-правових актів у площині

забезпечення пожежної безпеки

 

До основних нормативно-правових актів у площині забезпечення пожежної безпеки в Україні належать:

Конституція України;

Кодекс цивільного захисту<


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора