A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Особливості бюджету громади  2020

Дата: 17.12.2019 14:40
Кількість переглядів: 868

На виконання доручення депутатського корпусу, Талалаївська селищна рада інформує громадськість щодо ситуації, яка склалася зі сплатою податку на доходи фізичних осіб з працівників НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

 

Фото без опису

У новому 2020 році Талалаївська громада втрачає  значну частину надходжень, що суттєво вплине на можливості громади здійснювати капітальні видатки на ремонт доріг та об’єктів соціальної сфери, адже  НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта»  припиняє сплату ПДФО до бюджетів Талалаївської та Варвинської ОТГ, надходження будуть акумулюватися у бюджеті м.Прилуки за місцем реєстрації відокремленого підрозділу НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта».

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) належить до основних бюджетоутворюючих джерел надходжень у структурі доходів місцевих бюджетів, по Талалаївській ОТГ його частка становить 57%. Найбільшим платником цього податку є НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта», у 2018 році до бюджету громади від підприємства надійшло 4518,4 тис. грн., що становить 13,4% власних надходжень загального фонду  бюджету громади (23,4% надходжень від ПДФО).

За своєю економічною суттю ПДФО є платою фізичної особи за послуги, які надаються їй громадою, на території якої така фізична особа зареєстрована і проживає. Відповідно, для належного надання своїм жителям необхідних послуг, територіальна громада повинна мати певний ресурс, основна частина якого формується саме за рахунок податку на доходи фізичних осіб.

Незважаючи на це, НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта» направила до Талалаївської ОТГ лист №01/01/11/06/03/02-02/1/272 від 19.03.2019року в якому повідомляє, що починаючи з 01.01.2020 року планують здійснити перехід на сплату ПДФО до місцевого бюджету міста Прилуки.

Починаючи з 26.03.2019 року працівниками селищної ради було направлено численні звернення з цього питання до керівництва ПАТ «Укрнафта», Чернігівської ОДА, Асоціації міст України, депутатів та Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністрів України В.Б.Гройсмана та О.В.Гончарука.

 Але в наслідок різного трактування норм законодавства керівництвом ПАТ «Укрнафта» та органів державної влади, по даному питанню поки що немає позитивних зрушень. Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України у листі №04-32/9-49/161024 від 16.09.2019 року було зазначено, що дане питання законодавчо повністю врегульовано та надано доручення ДПА України «вжити передбачених законом заходів до ПАТ «Укрнафта» та НГВУ «Чернігівнафтогаз». В свою чергу ДПС України у своєму листі №817/5/99-00-04-07-02-16 від 30.09.2019 року фактично визнає неузгодженість законодавства у цій сфері та пропонує селищній раді самостійно вплинути на НГВУ «Чернігівнафтогаз» ПАТ «Укрнафта». Тим часом, ПАТ «Укрнафта» було надано відповідь на наше звернення листом №01/01/13/05/04-02/2/2136 від 02.09.2019 року, з якого випливає, що оскільки підрозділи розміщені на території громади не мають юридичного статусу відокремленого підрозділу, то і підстав для сплати ПДФО – немає. І єдиним виходом є внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Листи з проханням про внесення змін до  Податкового кодексу України направлено до Прем’єр-міністру України, Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України та Народному депутату України Давиденку Валерію Миколайовичу. Валерій Миколайович пообіцяв допомогти громаді, тож сподіваємось на позитивне вирішення даного питання.

 

Ознайомитися з копіями листів вказаних у статті можна на офіційному сайті Талалаївської селищної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора