A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Звіт селищного голови Ю.Є.Величко за 2019 рік

Дата: 24.02.2020 09:10
Кількість переглядів: 1258



Доброго дня шановні жителі громади та всі присутні!


Я радий бачити всіх присутніх в цьому залі! Відповідно до  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед громадою – мешканцями селища.
Звіт – це не лише можливість підбити підсумки зробленого за минулий рік, а й чудова нагода порадитись з вами щодо визначення пріоритетних напрямків діяльності селищної  ради  на наступний період.

Минулий рік був дуже напруженим роком нашої спільної діяльності з забезпечення життєдіяльності громади, скажемо рік постійних змін. Селищна рада є і буде публічною та відкритою у своїй діяльності, про що свідчить робота з висвітлення новин та сесій селищної ради на офіційному сайті Талалаївської громади та на сторінках  газет. Мені приємно, що сьогодні в залі присутні люди, які прийшли на цю зустріч, щоб спільно поговорити про громаду: успіхи, невдачі, плани на майбутнє…І це є тим самим підтвердженням, що люди змінюються, що нам є про що поговорити.

Щоб почати працювати вже в цьому році та втілювати в життя задумане, настав час мого чергового звіту про роботу за минулий рік.

Тож, давайте розпочнемо по порядку…

Талалаївська об’єднана територіальна громада утворилась 18 травня 2017 року шляхом об’єднання Талалаївської селищної та 4  сільських ради (Липівська, Понорівська, Корінецька, Красноколядинська) . Загальна площа території ОТГ –         184 , 7 кв.км. Населення – 7321  чоловік.

За  минулий 2019  рік  по   Талалаївській  ОТГ   зареєстровано  29   новонароджені, 142  померлих.

Як голова громади, я намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу. Кожен депутат добре володіє ситуацією на місцях та сприяють вирішенню проблемних питань, які турбують громадян. Селищна рада працює у складі 26 депутатів, що в повній мірі забезпечує ефективну роботу представницького органу.

З метою забезпечення виконання повноважень селищної ради утворено виконавчий апарат селищної ради  у складі 39 чоловік.

 

При Талалаївській селищній раді знаходяться такі відділи:

- фінансовий відділ;

- відділ бухгалтерського обліку та звітності;

- відділ  з питань освіти, культури та молоді  та спорту;

- відділ з питань земельних відносин, архітектури та ЖКГ.

  • відділ забезпечення  соціального обслуговування (надання  соціальних  послуг) :

Всі відділи, якісно та в повному обсязі виконують свою роботу, зважено підходять до кожного питання та пропозицій.

Завдяки злагодженій роботі депутатського корпусу, протягом звітного періоду   з    лютого  2019  року  по лютий  2020  відбулось    10    сесійних засідань та 11 засідань виконавчого комітету.

За звітний період надійшло 924 заяви та звернення від жителів громади. На порушені питання надано роз’яснення. Заяви громадян про надання матеріальної допомоги розглядаються позитивно на виконкомах селищної ради.

Щотижня на апаратній нараді розглядаються та аналізуються звернення, що надійшли до селищної ради. Разом  з  тим , на  пленарних  засіданнях  ради регулярно   розглядалися  депутатські  запити , висловлені  депутатами  зауваження  та  пропозиції. На моєму особистому контролі перебуває  питання надання спеціалістами селищної ради якісної практичної та методичної  допомоги.

Стабільно великою залишається і кількість виданих довідок, так в 2019 році видано – 3900 довідок в громаді.

Визначальною  особливістю  звітного  періоду  роботи  селищної  ради    7  скликання,   депутатського  корпусу, є те , що  нам  вдалося  об’єднати зусилля  депутатів  незалежно  від  їх  партійної  приналежності  для  розв’язання  місцевих  питань  життєдіяльності  територіальної  громади , реалізації  соціально – економічної  програми  розвитку  селища , покращення  життєвого  рівня  населення.

Кожного року у громаді традиційно проводилося вшанування чорнобильців, ветеранів та учасників АТО. Традиційно до свята дня селища проводяться концерти та тематичні заходи. Також спільними

зусиллями апарату селищної ради та працівників клубів, школи мистецтв та ЦДЮТ відбуваються святкові концерти, які радують всіх жителів нашої громади.

Всього на території громади функціонує 6 клубних формувань. 1 школа мистецтв та 1 ЦДЮТ.

Також в селищній  раді  ведеться  облік військовозобов’язаних.  На  обліку  перебуває   510 чоловік. За  звітний  рік на  облік  стали  3 чол.

Хотілося б звернути увагу на те, що в 2019 році сесією селищної ради було надано дозвіл ТОВ «КОФКО АГРІ РЕСОРІЗ України» на укладання договору оренди земельної ділянки. Це великий крок для селища та громади в цілому, так як це додаткове створення робочих місць, приблизно до 50 робочих місць,  що в даний час, являється великою проблемою в сільській місцевості, а також значне надходження до місцевого бюджету.

Талалаївська селищна рада є розпорядником бюджетних коштів, до головних завдань якої належить забезпечення функціонування загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, закладів культури, надання соціальних послуг пенсіонерам, які потребують сторонньої допомоги, забезпечення благоустрою населених пунктів, розгляд звернень та надання допомоги громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, покращення добробуту населення, а також розвиток інфраструктури громади.

За 2019 рік до загального фонду селищного бюджету отримано доходи в сумі 61 млн 551 тис.грн, із них власні надходження 38 млн 603 тис.грн і міжбюджетні трансферти 22 млн 948 тис.грн.

За рахунок коштів селищного бюджету фінансується 19 бюджетних установ, зокрема:

  •  
  • 3 загальноосвітні навчальні заклади;
  • 3 дошкільні навчальні заклади;
  • школа мистецтв;
  • центр дитячої та юнацької творчості;
  • інклюзивно-ресурсний центр;
  • відділ забезпечення соціального обслуговування (надання соціальних послуг);
  • Талалаївський краєзнавчий музей;
  • 6 клубних закладів;
  • спортивна споруда - Талалаївський стадіон;
  • апарат селищної ради.

 

Талалаївська селищна рада значну увагу приділяє всебічному розвитку учнівської молоді, зміцненню матеріально-технічної бази освітніх закладів та благоустрою населених пунктів громади.

 

По загальноосвітніх навчальних закладах придбано  ноутбуки та принтери – 38,0 тис.грн, камери відео нагляду для Талалаївської, Красноколядинської та Липівської ЗОШ 80,0 тис.грн,  звуковідтворююча апаратура – 50,0 тис.грн, комплекти меблів, класні дошки 110,6 тис.грн.

З метою покращення послуг з доступу до Інтернет придбано мережеве обладнання для трьох шкіл та до Талалаївської школи підключено швидкісний Інтернет. Вартість виконаних робіт склала 239,5 тис.грн.

Також придбано малоцінні та будівельні матеріали по поточному ремонту навчальних закладів – 78,0 тис.грн.  Проведено поточний ремонт Липівської та Красноколядинської загальноосвітніх шкіл із заміною віконних блоків на суму 197,3 тис.грн, а також поточний ремонт внутрішнього туалету Липівської ЗОШ – 72,0 тис.грн.

Виконані роботи по капітальному ремонту спортзалу  Талалаївської ЗОШ – 709,3 тис.грн та реконструкція системи опалення з промивкою труб 209,3 тис.грн

Велику увагу селищна рада приділяє здоровому харчуванню для дітей, саме тому харчування здобувачів освіти організовано відповідно до розпорядження селищного голови від 03.09.2018 року № 254 «Про організацію  харчування учнів в закладах загальної середньої освіти в 2018-2019 навчальному році». Охоплення гарячим харчуванням становить 100 %. За  кошти місцевого бюджету:

-організовано  гаряче харчування для здобувачів освіти 1-4-х класів;

-організовано гаряче харчування для здобувачів освіти 5-11 класів пільгової категорії (діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з інклюзивною формою навчання; діти з малозабезпечених сімей; діти учасників антитерористичної операції (операції об'єднаних сил) та переселенців).

Гаряче харчування для здобувачів освіти 5-11 класів організовано за кошти батьків.

На виконання  Програми «Шкільний автобус» у 2018/2019 навчальному році організовано (100% від потреби)  підвіз здобувачів освіти (110) та вчителів (19) ОТГ до місця навчання та в зворотному напрямку. Парк шкільних автобусів становить 3 одиниці.

За 2019 рік з місцевого бюджету на придбання палива і запчастин використано 74,518 грн., на  капітальний ремонт - 64.764 грн.

Влітку 2019 року на базі загальної освіти працювало 4 пришкільних табори відпочинку, в яких відпочинковими послугами були охоплені 355 (51%) здобувачів освіти та  3 літніх мовних табори з англійської мови, до яких залучено було 39 здобувачів освіти. Використано на ці потреби 109,600 тис. грн.  з бюджету селищної ради.

Також хочу звернути вашу увагу на те, що за кошти селищної ради оновлено освітлення глядацького залу ЦДЮТ, придбано сценічне взуття для колективу «Імпульс», докуплено обладнання для участі команди ОТГ у обласному етапі гри «Сокіл»(«Джура»), штучну ялинку, проектор, проведено косметичний ремонт приміщення ЦДЮТ. Всього використано 118 тис.грн.

Також хочу відзначити активну діяльність зразкового туристичного гуртка при ЦДЮТ , який активно займається фізичним та духовним розвитком дітей громади. Вони неодноразово ставали призерами районних, обласних та всеукраїнських змагань.

Проведені роботи з реконструкції в частині утеплення будівлі дитячого ясла-садка "Сонечко" в сумі 1 млн 8 тис.грн та по Красноколядинському садочку проведено заміну віконних блоків вартістю 79 тис.грн, поточний ремонт даху 140,0 тис.грн.

З метою надання всебічних освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами в Талалаївській школі оснащено ресурсну кімнату сучасними технічними засобами вартість яких становить 237 000 тис.грн.

П’ятнадцятою сесією селищної ради 7 скликання від 19.12.2018 року прийнято рішення "Про створення комунальної установи інклюзивно-ресурсний центр Талалаївської селищної ради". Надання освітніх послуг дітям з особливими освітніми потребами в інклюзивно-ресурсному центрі розпочато з вересня 2019 року, витрати на оснащення склали 235 тис.грн.

По центру дитячої та юнацької творчості придбано проектор 9,6 тис.грн.

Велика увага приділяється розвитку творчих здібностей учнів, саме тому у школах громади проводяться олімпіади з навчальних предметів, конкурси, турніри, захисти екологічних проектів, захист науково – технічних робіт учнів, фестивалі, спортивні змагання.

Значною мірою ми покращили матеріально – технічну базу школи мистецтв, де наша молодь отримує професійні хореографічні, вокальні, інструментальні та багато інших знань.

 

Хореографічні колективи центру дитячої та юнацької творчості та школи мистецтв взяли участь у фестивалях-конкурсах дитячої танцювальної творчості, де займали призові місця. Витрати на поїздки забезпечила селищна рада.

З метою підвищення зацікавленості учнівської молоді до навчання, розроблені та затверджені місцеві Програми, якими передбачено надання грошової допомоги учням та учителям, які підготували таких учнів, за зайняті призові місця в учнівських олімпіадах обласного значення. Також програмою передбачається заохочення випускників загальноосвітніх навчальних закладів, які закінчили школу з відзнакою. Видатки на зазначені цілі склали 72  тис.грн.

Для першокласників, які розпочинають навчання відповідно до Концепції  "Нова Українська школа" за кошти селищного бюджету були придбанні та подаровані шкільні ранці разом із канцелярським приладдям на суму – 51,0 тис.грн.

 

 

Завершені роботи по реконструкції Корінецького сільського будинку культури. На сьогодні приміщення сільського будинку культури має гарний естетичний вигляд, в ньому тепло і затишно, придбано нову звукову апаратуру, одяг сцени, сценічні костюми і все необхідне обладнання. По всіх сільських будинках культури придбано сценічні костюми, одяг сцени та по Красноколядинському придбано звуковідтворюючу апаратуру. Капітальні видатки по закладах культури склали 828, тис.грн

Відповідно до Програми соціального захисту населення за звітний період надали матеріальну допомогу жителям громади, які опинилися в складних життєвих обставинах, допомогу на лікування, пільговим категоріям громадян, зокрема учасникам АТО, ліквідаторам ЧАЕС, учасникам бойових дій на території інших держав. Всього видатки по даній програмі склали 878, тис.грн.

Проведено тендерну процедуру та придбано трактор марки МТЗ 892 з навісним обладнанням та міні-трактор, які  задіяні на роботах з благоустрою населених пунктів.

Придбали та встановили комплект спортивно-ігрового обладнання в сумі 132 тис.грн.

Капітальні видатки за звітний період проведені по наступних об’єктах:

    • проведено оплату робіт з реконструкції системи вуличного освітлення по  с. Понори, с. Красний Колядин, с. Липове та с. Скороходове загальною вартістю 1млн 44 тис.грн
    • проведено оплату робіт  по виготовленню містобудівної документації по смт. Талалаївка в сумі- 259,2 тис.грн

а саме на даний час спеціалісти селищної ради проводять обговорення по затвердженню « Генерального плану смт. Талалаївка Талалаївського району Чернігівської області» розробник якого ТОВ «Інститут територіального управління», після якого на сесії селищної ради відбудеться його затвердження

    • виготовлено проектно-кошторисну документацію  по реконструкції вуличного освітлення – 126,7 тис.грн
    • проведено оплату робіт по реконструкції водозабору по вул Садова 267,8 тис.грн.

Побудовано на території селищного стадіону футбольне поле зі штучним покриттям. Загальна вартість будівництва склала 1млн 535 тис грн, в 2019 році кошти освоєні в сумі 789,5 тис.грн.

Передано до районного бюджету  іншу субвенцію на спільне утримання закладів – 2млн 598 тис.грн, зокрема

1) на спільне утримання бюджетних установ

- центр соціальних служб сім’ї, дітей та молоді 220 тис.грн;

-трудовий архів -57 тис.грн;

-центр первинної медико-санітарної допомоги 604,2 тис.грн;

-центральна районна лікарня- 1млн 100 тис.грн, із них 211 тис.грн на придбання житла для лікаря та 95 тис.грн знеболювальних препаратів для онкохворих жителів;

-територіальний центр-100 тис.грн;

-бібліотеки- 108 тис.грн;

-дитяча юнацько-спортивна школа-30 тис.грн;

- рада ветеранів- 24 тис.грн

2) на співфінансування районних Програм

-Програма пільгового перевезення населення  та послуг зв’язку-343,3 тис.грн

-оздоровлення дітей в пришкільних таборах -  10,9 тис.грн

Передано іншу субвенцію до обласного бюджету для забезпечення ліками інсулінозалежних хворих – 275,2 тис.грн, співфінансування ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення "Дмитрівка-Красний Колядин-Скороходове-Бабчин" – 300,0 тис.грн, співфінансування заходів з придбання телемедичного обладнання для оснащення закладів охорони здоров’я, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості - 22,0 тис.грн

Передано до державного бюджету субвенцію на фінансову підтримку  5 державного пожежно-рятувального загону – 38 тис.грн, управління Державної міграційної служби України у Чернігівській області -15,0 тис.грн, державна установа "Центр пробації" – 2 тис.грн, Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги - 1,5 тис.грн.

Виконано роботи по благоустрою населених пунктів громади  та проведено оплату за спожиту електроенергію  по вуличному освітленню в сумі 2 млн 315 тис.грн.

Видатки на поточний ремонт та утримання вулиць і доріг місцевого значення склали 2 млн 345 тис.грн, зокрема

проведено поточний ремонт доріг місцевого значення :

  • вул. Вокзальна, Центральна, частина Освіти - 575,3 тис.грн;
  • вул. Робітнича, частина Освіти, Садова, Мічуріна, Шевченка, Лугова, Суворова, Калинова, Паркова, Комунальна, Енергетиків – 1 млн 28 тис.грн.
  • придбано щебінь для проведення ямкового ремонту доріг 337,1 тис.грн  та закупили піщано-сольову суміш 118,4 тис.грн;
  • видатки на оплату послуг з утримання вулиць та доріг  склали 160,6 тис.грн.

В бюджеті на 2020 рік закладено кошти на поточний  ремонт доріг населених пунктів громади в сумі 1 мільйон  гривень. За наявності додаткових фінансових ресурсів на цьому ми не обмежимося та будемо проводити подальший ремонт доріг комунальної власності.

Хотілося б відзначити, що роботи по благоустрою селища проводяться силами  Талалаївського ВУЖКГ. Регулярно  згідно  графіка  проводиться  збір  та  вивіз  сміття  по  селищу. Талалаївський  ВУЖКГ обслуговує 36 км доріг селища, 26 км водопроводу, водовідведення 7,815 км , надає  ритуальні  послуги населенню. Значним досягненням хочу відзначити, що в 2019 році ми започаткували збір роздільного сміття, саме для цього, на території селища були встановлені спеціальні урни для пластику.

При Талалаївській селищній раді активно працює Відділ забезпечення соціального обслуговування (надання  соціальних  послуг)  який був створений рішенням 3-ї сесії селищної ради від 20.12.2017 року. До складу  відділу увійшли: начальник  відділу , 1 соціальний працівник , 17 соціальних  робітників , які обслуговують 171 одиноких непрацездатних громадян та інвалідів по 2-3 рази на тиждень. на дому. Доставляють ліки , продукти  харчування. заносять до  оселі воду, паливо, картоплю з льоху. Допомагають білити  приміщення, обробляти присадибні  ділянки та багато інших  послуг. Також у відділі є працівник який надає послуги з ремонту парканів , порубці дров , косінню прибудинкових територій.  Відділ  обслуговує 6 сіл , які  увійшли до Талалаївської громади. Перелік  соціальних послуг , умови та порядок їх  надання затверджені  сесією  селищної ради. Всі  послуги , які  надає  відділ  соціального забезпечення , надаються  безкоштовно за  ініціативи селищної ради.

Хотілося б зупинитись на питанні благоустрою нашого селища.

Кожної зими ми активно дбаємо про розчищення вулиць від снігу, саме тому для виконання даних робіт задіяно 4 трактори.  Апаратом селищної ради разом з організаціями та підприємствами неодноразово проводяться толоки по прибиранню території селища.  Я дуже вдячний всім небайдужим, хто підтримує наші заходи.

Хочу звернути вашу увагу на тому, що зміни  в  законодавстві  України  наділили  селищну  раду  новими  повноваженнями. Селищна  рада  розпочала  надання  адміністративних  послуг  з  реєстрації  місця  проживання  особи  на  території  селища. Протягом  звітного  періоду  було  здійснено  539  дій  з  приписки та  виписки, надавалися інші  реєстраційні  послуги.

Звісно не все задумане вдалося в минулому році втілити в життя, але всьому свій час і нам потрібно навчитися чекати.

Підсумовуючи все вище сказане, хочу подякувати керівникам і працівникам освітніх, медичних, культурних, комунальних установ та закладів, підприємцям, аграріям, аматорам художньої самодіяльності, депутатам, працівникам селищної ради та членам виконкому, депутатам обласної та районної ради.

А особлива подяка кожному, хто підтримує, дає поради, хто допомагає і словом і ділом, хто не лише критикує, а вносить пропозиції покращення життя громади та бере активну участь в житті самої громади

Всі бажаю здоров’я, наснаги та впевненості в завтрашньому дні!

Дякую за увагу!!!!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора