Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Лекція-концерт до 250 -річчя від дня народження великого Всесвітнього композитора Л. Бетховена «Музика торкається душі від серця до серця, від епохи до епохи»

Дата: 23.03.2021 11:30
Кількість переглядів: 948

18 березня 2021 року в Талалаївській школі мистецтв відбулася лекція-концерт до 250 -річчя від дня народження великого Всесвітнього композитора  Л. Бетховена «Музика торкається душі від серця до серця, від епохи до епохи».

Фото без опису

Фото без опису

Виповнилося 250 років одному з найбільших світил світової музики – композитору Людвігу ван Бетховену. У Відні, де Бетховен провів другу половину свого життя, його другом і меценатом був українець Андрій Розумовський – син останнього гетьмана козацької України Кирила Розумовського. Саме Андрій Розумовський підштовхнув великого композитора до написання по-новому струнних квартетів, один з яких він присвятив своєму спонсору і який так і називається – «Квартет Розумовського».

Фото без опису

Як говорив  скрипаль, композитор і музикознавець Кирило Стеценко. «Бетховен мав змогу користуватись нотною бібліотекою Андрія Розумовського, де було багато української музики – і українських композиторів, і народні твори. Як це відбилось на творчості Бетховена? У нього є дві обробки твору «Їхав козак за Дунай». Також в трьох «Квартетах Розумовського», у першому, використовується мелодія пісні «Ой, на дворі метелиця», а в другому – проглядається мотив пісні «Від Києва до Лубен насіяла конопель». В третій частині Восьмої сонати для фортепіано та скрипки, яку я нерідко виконую, там є мелодія українського «Козачка».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора