A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

«Джура» - це не просто гра, це великий світ, у якому ти проходиш випробування на єдність.»

Дата: 13.05.2021 14:20
Кількість переглядів: 3320

Традиційно щороку на початку травня проходять змагання військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).  Формування у молоді високих морально-психологічних якостей та оволодіння учнями основ народної культурної спадщини, виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадської позиції, здорового способу життя, духовно багатої та фізично розвиненої особистості – головні завдання гри.  

 Гра «Джура» – це системна робота закладів загальної середньої освіти з національно-патріотичного виховання, що проводиться протягом навчального року.

 Ця гра-змагання дає можливість підростаючому поколінню продемонструвати свою звитягу, мужність, спритність, винахідливість, ерудицію, фізичний гарт та військову вправність у різних видах змагань на звання кращих нащадків козацького роду.

        В умовах  поширення гострої респіраторної хворобиCOVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СоV-2  гра «Сокіл» («Джура») проходить у онлайн-режимі.  

        На виконання наказу відділу освіти, культури, молоді та спорту Талалаївської селищної ради №86 від 26 квітня 2021 року «Про  проведення  у 2021 році І (ОТГ) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») в опІіпе-режимі» з 05 по 07 травня було проведено змагання у середній віковій групі - «джури» ( 11-14 років). 

   

    У змаганнях взяли участь команди – рої  «Кобра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст., «Чайка» Плугатарського ЗЗСО І-ІІІ ст., «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст., «Сотня» Красноколядинського ЗЗСО І-ІІІ ст., «Соколи» Харківського ЗЗСО І-ІІІ ст.

    Згідно програми змагань 05 травня відбулися 3 конкурси. Інтелектуальний конкурс «Відун» (обовязковий , заліковий) проходив у формі онлайн-вікторини на знання історії України доби козаччини. Протягом години учасники дали відповідь на 30 запитань. Найкращий результат показала команда «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст. – 50 балів з 50 можливих. Далі  призові місця поділили : «Чайка» Плугатарського ЗЗСО І-ІІІ ст. -  49/50, «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст. - 46/50.

    Туристсько-спортивний конкурс (обовязковий , заліковий) ,також  онлайн,  проходив у формі виконання тестових завдань (40 завдань, час виконання – 1 година) на знання термінології, регламенту та техніки подолання технічних етапів  відповідно до «Правил проведення змагань зі спортивного туризму» та «Технічного регламенту проведення змагань з пішохідного туризму». Тут призові місця розділилися наступним чином:

  1. місце - «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст.  – 39 із 40;
  2. місце -«Чайка» Плугатарського ЗЗСО І-ІІІ ст. 35 із 40;
  3. місце - «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст. 31 із 40.

      Третім конкурсом (обовязковим) цього дня був фотоконкурс  (по 3 фотографії від команди) «Цікаві моменти з життя рою».

 

      06 травня відбулися змагання  «Пластун»  у формі тестових змагань (14 завдань, 1 година на виконання) відповідно до «Правил проведення змагань зі спортивного туризму» та «Технічного регламенту проведення змагань з пішохідного туризму». Команди впоралися із завданням із наступними результатам:

  1.  місце - «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст. – 14 із 14;
  2. місце - «Сотня» Красноколядинського ЗЗСО І-ІІІ ст. 14 із 14;
  3. місце - «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст. 13 із 14.

Якщо рої набирають однакову кількість балів , то перевага надається команді, яка впорається із завданням швидше.

       Конкурс «Таборування» - це перевірка знань побуту юних джур в польових умовах (19 тестових завдань, час виконання – 1 година).

 

  Місця розділилися наступним чином: 

    1 місце - «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст.19 із 19;

  1. місце - «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст. 16 із 19;
  2. місце - «Соколи» Харківського ЗЗСО І-ІІІ ст. 14 із 19.

   07 травня відбулися змагання у конкурсі «Рятівник». Це перевірка знань з правил надання першої допомоги при опіках, тепловому та сонячному ударі, відмороженнях, переохолодженні, ураженні електричним струмом, утопленні, тривалому здавленні окремих частин тіла, гострому болі в животі, отруєнні хімічними продуктами, їжею, грибами, ягодами, укусами отруйних змій, комах та павуків та ін.

 Команди впоралися із завданням із наступними результатами:

1 місце  - «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст.20 із 20;

2 місце - «Соколи» Харківського ЗЗСО І-ІІІ ст. 19 із 20;

3 місце - «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст. 18  із 20.

 

  Останнім конкурсом був творчий звіт роїв «Книга звитяг».

У формі презентації рої представили свої «Книги звитяг», цінність і оригінальність яких полягає у тому, що вона створюється не виховником рою, а саме його учасниками.

Головна вимога до Книги звитяг – вона має складатися з двох частин: «Спадок» та «Здобуток».

 

Для створення частини «Спадок» Книги звитяг учасники рою проводили протягом навчального року  краєзнавчу, пошукову, науково-дослідницьку роботу. Рій «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст. висвітлив своє дослідження про Івана Кавалерідзе - Прометея Української Революції, його внесок в розвиток скульптури і театрального мистецтва. Рій «Сотня» Красноколядинського ЗЗСО І-ІІІ ст. поділився дослідженням історії с. Красний Колядин, постаті Красноколядинського сотника Івана Самойловича, який пізніше став гетьманом України.  Рій «Соколи» Харківського ЗЗСО І-ІІІ ст. висвітлив творчість своїх земляків – бандуриста, Заслуженого працівника культури України Ігора Рачка, художника Анатолія Криська.

 

      У частині книги «Здобуток»  рої  поділилися  своїми здобутками: проведенням акцій, експедицій, фестивалів, флешмобів,  волонтерською роботою тощо.

 

        Остаточний результат змагань:

  1. місце -  рій «Братство імені Івана Сірка» Талалаївського ЗЗСО І-ІІІ ст.
  2. місце - «КоБра» Липівського ЗЗСО І-ІІІ ст.
  3. місце - «Сотня» Красноколядинського ЗЗСО І-ІІІ ст.

 

Рої «Соколи» Харківського ЗЗСО І-ІІІ ст. та «Чайка» Плугатарського ЗЗСО І-ІІІ ст. розділили 4 місце.

 

     Команда-переможець  етапу ОТГ гри «Сокіл» (Джура») вже готується до участі у обласному етапі змагань, який теж проходитиме у опІіпе-режимі з 18 травня .

     Через поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 не вдалося провести змагання очно, щоб школярі відчули справжній азарт від гри,але  дух суперництва відчувався і в онлайн-змаганнях.

    Учасниця рою «Чайка» Плугатарського ЗЗСО І-ІІІ ст. Несин Валерія присвяти грі ось такі рядки:

Ми ще маленькі і це певно старт.

Активні всі, співаємо, танцюєм.

Для нас такі змагання певно гарт.

не підведем, а плідно попрацюєм.

Ми осторонь ніколи не стоїм.

Наставники у нас, мабуть, чудові.

Бажаємо соперникам своїм

принести перемогу своїй школі.

 

Директор Центру дитячої та

юнацької творчості Ніна Галаган


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора