Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Профілактика захворюваності на туберкульоз

Дата: 04.08.2023 16:07
Кількість переглядів: 71

      Туберкульоз - це інфекційна хвороба легенів та інших органів, що передається повітряно-пиловим шляхом. При кашлі, чханні, розмові або плюванні люди з цією хворобою виділяють в повітря мікроби, відомі як мікобактерії. Для інфікування досить вдихнути лише незначну кількість цих бацил. Однак хворіють не всі люди, інфіковані мікобактеріями туберкульозу.

Фото без опису

     Кожну секунду хто-небудь у світі стає інфікованим мікобактеріями туберкульозу. В даний час, в цілому, одна третина населення світу інфікована туберкульозом. У 5,0-10,0% людей, інфікованих туберкульозом, розвивається активна хвороба. Згідно статистичних даних,  в Україні більше ніж 18 500 людей хворіють на туберкульоз. За 2022 рік кількість захворюваності на туберкульоз зросла на 2,5%. Війна також впливає на поширення хвороби, але не значно.

Фото без опису

     Особи, які відбувають кримінальні покарання та з якими контактує персонал установи виконання покарань або органу пробації, можуть становити загрозу інфікування як персоналу, так і інших осіб. З метою своєчасного виявлення захворювання на туберкульоз, розуміючи наявність постійних контактів з потенційними носіями даного захворювання та в рамках проведення щорічного диспансерного скринінгу працівниці Прилуцького РС  № 4 звернулись до КНП «Талалаївська центральна лікарня Талалаївської селищної ради», де ренген-лаборант Алла Керосинська провела процедуру флюрографічного дослідження та оформила відповідні довідки. Також, під час проведення соціально-виховної роботи працівниками сектору з питань пробації постійно наголошується клієнтам пробації про необхідність проходження щорічного флюрографічного дослідження.

     Флюрографія - це рентгенологічний метод дослідження, є одним з найпопулярніших методів скринінгу хвороб легень через простоту використання та низьку ціну. Регулярне проведення такого обстеження допомагає своєчасно виявити різні патології легень – туберкульоз, рак легень, пневмонію та інші – на стадіях, коли вони ще можуть не виявлятися клінічно. Це і є основна причина, через яку лікарі рекомендують робити флюрографію не рідше, ніж раз на рік.

 

Прилуцький РС № 4

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора