Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

ВІДКРИТТЯ МЕДІАПРОСТОРУ У ЛІЦЕЇ

Дата: 28.02.2024 11:21
Кількість переглядів: 98

Шлях до цієї події тривав майже рік! А починався він у березні минулого року зі старту проєкту KOLO Clubs 2.0 Чернігівської області, де було розглянуто заявку Талалаївської територіальної громади та прийнято рішення надати можливість для участі у проєкті. У заявці була обґрунтована ідея створення на базі шкільної бібліотеки сучасної медіатеки KOLO Clubs. KOLO Clubs — це проєкт громадської організації DOCCU за фінансової підтримки міжнародної неурядової організації FCA, покликаний надати всебічну підтримку учням та їх батькам, педагогічним працівникам партнерських громад.

Фото без опису

Заступник директора ліцею, координатор проєкту Леся ШУЛЬГА у ролі ведучої відкриття зосереджувала увагу гостей і учасників заходу на яскравих моментах впровадження проєкту. У такій теплій і затишній атмосфері 20 лютого і відбулося відкриття медіапростору. Талановиті актори (юні відвідувачі 2.0) театральним дійством зустріли гостей Талалаївського ліцею, де розмістився новенький простір. Співзасновниця і заступниця голови ГО DOCCU Валентина ПОЛТОРАК разом із виконавчою директоркою FCA в Україні Патрицією МАРУЩАК подякували громаді в особі селищного голови Юрія ВЕЛИЧКА за співпрацю. Також відзначили подяками педагогів та школярів — начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту Оксану ПЛЮТУ, директора ліцею Світлану МИХНО та Лесю ШУЛЬГУ (координатора проєкту) та подарунками юних авторів ідеї простору.

Подяки за співпрацю та позитивні емоції, отримані під час впровадження проєкту, отримали й гості. Юрій Величко вручив подяки Валентині Полторак та Патриції Марущак, а на згадку їй про Талалаївський край — ще і гердан у патріотичних тонах, виготовлений місцевою майстринею. Від DOCCU ліцей у подарунок отримав планшети, навушники, ноутбук та книги, робочі зошити для класного керівника, які були розроблені психологами в межах проєкту KOLO Clubs 2.0.

Леся Шульга згадувала кожен етап проєкту, починаючи від офіційної дати відкриття KOLO Clubs 2.0 в Талалаївському ліцеї 5 травня. Хибно думати, що відбувся лише ремонт, завдяки якому приміщення шкільної бібліотеки стало зовсім іншим. Як поділилася спогадом директор ліцею Світлана Михно, на початку проєкту бібліотеку «переселили» в іншу кімнату і думали, що це тимчасово. Та з часом зрозуміли — бібліотека там і залишиться. А тут буде інший простір. Коли грандіозну справу було розпочато, тренінг для місцевої шкільної команди провели тренери ГО DOCCU. 40 дівчат і хлопців розділилися на три команди, де опановували проєктний менеджмент. Це не простий процес. Треба було скласти бюджет, розумітися у моделюванні. На тренінгу школярі вимірювали приміщення, кожен з учасників займався кресленням, після чого презентували своє бачення і додавали на загальний фліпчарт. А далі робили 3D-моделі просторів з картону та підручних матеріалів. Знадобилися 3D-ручки, набір конструктора LEGO, а також інші матеріали, щоб фарбувати, друкувати, вирізати і, зрештою, створити моделі просторів. До речі, школярі отримали домашнє завдання, тож активно працювали над своїми проєктами.

Після того як учні напрацювали свої проєкти просторів, відбулися демократичні вибори шляхом голосування за найкращу ідею. На основі проєкту-переможця і здійснили реконструкцію приміщення. Над проєктом працювали три команди: «ТОР — територія океану розуму», команда «Мед.ок» та команда «Місячне сяйво». Кожна з команд намагалася якнайкраще реалізувати своє бачення для дизайну майбутньої медіатеки та втілила свої ідеї в презентаціях, які були продемонстровані на ярмарку ідей. Активно тривав процес обговорення та дебатів і врешті-решт 25 травня відбулися вибори серед учнів 5–11 класів, участь у голосуванні взяли 73% учнів. Більшістю голосів перемогу здобув проєкт команди «ТОР». Представники цієї команди на чолі із президентом парламентської республіки ліцею Артемом Сердюком ділилися спогадами, досвідом.

Партнерська робота сприяла всебічній підтримці учнів та педагогів. Поки діти творили, вчителі здобували нові знання. У межах проєкту тренери фонду «Солом’янські котики» навчили наших 20 вчителів зупиняти кровотечу і проводити базові реанімаційні заходи. Були проведені тренінги «Ресурсоорієнтована модель стресоподолання BASIC Ph в роботі з дітьми та батьками», «Розвиток професійних компетентностей, сприяння психічному здоров’ю дітей та їх батьків, які постраждали від війни», «Освітній процес в умовах екстремальних викликів, психолого-педагогічна підтримка». Шкільні психологи навчалися психологічній стресостійкості, що в подальшому стало в пригоді при організації роботи психологічної підтримки учнів та батьків у літньому клубі.

Приємно сказати, що учні ліцею справили приємне враження на гостей. Вони відкриті, щирі, впевнені, вільні у висловлюванні власних думок і вражень. Хочеться вірити, що успішне завершення цього проєкту буде тільки початком для впровадження інших. На такій ноті і завершився цей захід.

Текст і фото

Олександри ГОСТРОЇ.

На фото: учасники святкового заходу з нагоди відкриття медіатеки у Талалаївському ліцеї.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора