Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Опіка (піклування) – одна з найпоширеніших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Дата: 28.02.2024 14:50
Кількість переглядів: 38

 Питання захисту прав дітей на сьогодні є одним із пріоритетних напрямків реалізації державної політики. Конвенцією ООН про права дитини визначено, що дитині для повного і гармонійного розвитку її особи необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння.

Фото без опису

Але, на жаль, є діти, які не можуть проживати з рідними батьками, на жаль, в інституційних закладах ще виховується значна кількість дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Саме для таких дітей необхідно розвивати альтернативні форми сімейного виховання. Реформа деінституціалізації спрямована на те, щоб кожна дитина виховувалася у благополучній родині.

Бажання взяти на виховання дитину, народжену іншими, є ознакою нашої культури і виникає тільки у небайдужих до чужого горя, душевно щедрих і готових до самопожертви людей. Держава забезпечує пріоритет сімейного виховання та створює умови для їх розвитку, надаючи сім’ям, які приймають на виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, матеріальну та соціальну підтримку.

Однією з найпоширеніших сімейних форм виховання є опіка  (піклування).

Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав,  хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.

Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років.

Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.

Особи, в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, та які не є їх близькими родичами, зобов’язані пройти курс навчання з виховання таких дітей в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У разі якщо Ви маєте бажання взяти на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, звертайтеся до служби у справах дітей Талалаївської селищної ради за адресою: Чернігівська обл., смт Талалаївка, вул. Центральна,3.

 

      Людмила Сердюк, начальник служби у справах дітей Талалаївської селищної ради.                            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора