A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Пожежі в екосистемах!

Дата: 06.03.2024 13:29
Кількість переглядів: 56

З настанням теплої погоди пожежі стають справжнім лихом, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висихають і легко спалахують від кинутого сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи правила пожежної безпеки, люди спалюють листя, суху траву на присадибних ділянках та біля них, сільгоспугіддях та відкритих територіях, що призводить до виникнення пожеж та трагічних випадків.

Фото без опису

Попри дії воєнного стану в Україні, заборону та застережень, на території Чернігівської області з 01 березня зареєстровано вже 28 випадків пожеж у природних екосистемах, але займань значно більше.

Часто через пожежі в екологічних системах трапляються пожежі у житловому секторі, як наслідок, горять будинки, господарчі споруди, техніка, є і трагічні випадки через загибель людей, особливо, похилого віку.

Фото без опису

Також наголошую, що з 04 березня 2021 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки» від 03 лютого 2021 року № 1187-IX, який передбачає підвищення штрафів:

  • стаття 77 КУпАП. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах  тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев'яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1 530 - 4 590 грн) і на посадових осіб – від двохсот сімдесяти до дев'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4 590 - 15 300 грн).

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі,  тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4 590 - 15 300 грн) і на посадових осіб – від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (10 710 - 30 600 грн).

  • стаття 77-1 КУпАП. Випалювання рослинності або її залишків,випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища  тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060 - 6 120 грн) і на посадових осіб – від дев'ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300 - 21 420 грн).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6 120 - 12 240 грн) і на посадових осіб – від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21 420 - 30 600 грн).

03 березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, в тому числі й сухої рослинності.

В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану такі дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань підрозділи рятувальників, військових та правоохоронців, а відтак, знижують обороноздатність країни.

У зв’язку з цим, рятувальники вкотре звертаються до населення з проханням не спалювати суху рослинність, дотримуватися правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем в житловому секторі, під час перебування у лісових масивах, на відкритих територіях та біля торфовищ.

 

Начальник Прилуцького РУ

ГУ ДСНС України у Чернігівській області                              Андрій ТКАЧЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора