A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Цукровий діабет та його небезпека

Дата: 22.03.2024 12:52
Кількість переглядів: 79

В минулому році понад 531 тисячі людей в Україні діагностували цукровий діабет. Це значно більший показник, ніж в попередні роки. Зараз йде тенденція до збільшення людей, які мають це захворювання. Війна в Україні сприяє перебуванню людей в постійному стресі, а стрес є однією із причин появи цукрового діабету.  І, зазвичай, далеко не кожен із нас постійно перевіряє рівень цукру в крові, щоб, в разі чого, вчасно почати лікування.

Фото без опису

За інформацією Міністерства охорони здоров’я діабет – це захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. 

Є три основні типи діабету:

  1. Діабет 1 типу, інсулінозалежний.  Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію. 

  2. Діабет 2 типу. Виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

  3. Гестаційний діабет. Його діагностують у період вагітності. Хоча він може спостерігатися і протягом певного часу після народження дитини.

Причини виникнення діабету 1 типу вивчені недостатньо, тому запобігти захворюванню майже неможливо. Водночас, достеменно відомо, що більшість випадків діабету 2 типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності. Йому можна запобігти у 80% випадків.

До симптомів діабету зараховуємо: 

  • надмірне сечовиділення;

  • спрага;

  • постійне відчуття голоду;

  • втрата ваги;

  • постійне відчуття втоми;

  • погіршення зору.

Діабет із часом призводить до серйозних пошкоджень серця, кровоносних судин, очей, нирок і нервів. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Цукровий діабет призводить до виникнення виразок на ногах, їхнього інфікування та пізніше – ампутації.

Однією із особливостей цукрового діабету є ураження сітківки очей, або діабетична ретинопатія, яка виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та може призвести до втрати зору.

Діабет є основною причиною ниркової недостатності.

Найчастіше цукровий діабет зустрічається в людей, які:

  • мають надлишкову вагу;

  • старші за 45 років;

  • мають випадки захворювання на діабет або серцево-судинні хвороби у сім’ї;

  • страждають на високий кров’яний тиск;

  • ведуть малорухливий спосіб життя;

  • тривалий час перебувають у стресових ситуаціях.

Для того, щоб контролювати рівень цукру в крові необхідно час від часу здавати загальний аналіз крові, вимірювати його за допомогою глюкометра. 

Нагадуємо, що у віддалених населених пунктах Варвинської, Талалаївської, Срібнянської громад на Чернігівщині щотижня працюють мобільні медичні команди. У Варвинській громаді — щовівторка, Талалаївській — щосереди,  Срібнянщина зустрічає лікарів кожного четверга.  

 Працівники мобільних медичних команд допоможуть виміряти рівень цукру, нададуть необхідну консультацію щодо цього захворювання і за потреби перенаправлять до вузького спеціаліста. 

Записатися на прийом мобільної медичної команди можна за телефоном у Талалаївській громаді +380995648152, у Варвинській громаді +380502096654, у Срібнянській громаді +380963841492.

Нехай всі будуть здорові!

Мобільні медичні команди працюють в межах проєкту «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» за підтримки USAID. Напрям відновлення доступу населення Варвинської, Срібнянської та Талалаївської громад до медичних та психосоціальних послуг впроваджує благодійна організація «Чернігівська МЕРЕЖА».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора