A A A K K K
для людей із порушенням зору
Талалаївська громада
Чернігівська область, Прилуцький район

Пробаційний нагляд – новий вид покарання, не пов’язаний з позбавленням волі

Дата: 01.04.2024 16:11
Кількість переглядів: 68

Відтепер деяким категоріям правопорушників вдасться уникнути в’язниці, але не покарання: 28 березня 2024 року набув чинності Закон України № 3342-ІХ “Про внесення змін до Кримінального, Кримінального процесуального кодексів України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення видів кримінальних покарань”.

Фото без опису

Метою прийняття Закону є гуманізація пенітенціарної системи та розширення можливостей для виправлення особи без ізоляції від суспільства.

Покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства. Новий вид покарання може бути призначений судом як основне покарання на строк від одного до п'яти років, а щодо неповнолітніх від одного до двох років.

Новий Закон охоплює понад 140 статей Кримінального кодексу України, за якими тепер може призначатись пробаційний нагляд. При цьому він буде одним із основних видів покарання, на рівні з обмеженням чи позбавленням волі, але водночас буде їхньою альтернативою,  що передбачає накладення на засудженого певних обов’язків. Одним з таких обов’язків для засудженого може стати зобов’язання носити електронні засоби контролю і нагляду.

Електронний контроль, при призначенні пробаційного нагляду для засудженого, полягає у використанні технологій для відстеження та контролю за місцем проживання особи, яка перебуває під пробаційним наглядом, за зазначеною вироком суду адресою.

 

  Юлія Карпенко

  Прилуцький районний сектор №4


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора